Hotel Vinhuset - fra vinhandel til byens ældste hotel

Man kan ikke opleve Hotel Vinhuset, uden at kende den fine historie bag…

I den gamle bydel overfor Sct. Peders Kirke ligger Hotel Vinhuset – hvor der siden 1778 har været ført hotel og restaurant i den gamle fredede bygning. Restauranten ”Vinhuskælderen” ligger i den ældste del af huset, som kan spores helt tilbage til Middelalderen. Huset emmer af historie, som byens ældste hotel.

I gamle dage var det det fine borgerskab som kom her og holdt deres fester, senere var her også etableret dansebar med et smukt kobberbelagt dansegulv, men i dag er her åbent for alle. Hotellet er løbende istandsat og renoveret, med respekt for det gamle hus.

Hotellet fik i 1934 ny facade, renoveret af arkitekten Urban Hansen-Reistrup, hvor årstallet for hotellet er påskrevet på en bronzeplade samt et digt fra arkitektens far, der var digter og historiker.


Hotel Vinhuset i gamle dage

Helt tilbage i 1752 fik købmand og rådmand Mathias Hansteen kongeligt privilegium på at handle med vin og fransk brændevin i Næstved.

Da hans datter Maren, på kun 20 år, overtog hans vinhandel og privilegium, købte hun, 2 år efter, en gammel købmandsgård med kælder på hjørnet af kirkepladsen. Her fortsatte hun sin fars vinhandel, der blev kaldt Vinhuset.

Sammen med sin mand Niels Lynge søgte hun om at føre hotel herfra. Dette blev godkendt i 1778. Der blev herefter foretaget store renoveringer og indrettet værelser til de rejsende til overnatning.

Bygningen er fredet og består af 2 vinkelstillede forhuse, med en pudset, hvidmalet sokkel opført i rød blank mur. 


Kælderrestauranten fra 1400-tallet

Nede i den gamle lagerkælder med hvælvingerne dateret helt tilbage til 1400-tallet, er der nu indrettet til restaurant, nemlig hotellets Restaurant Vinhuskælderen. Der er adgang til restauranten fra Kirkepladsen ad en granittrappe skjult under en gammel luge. Væggene i restauranten har bevaret det gamle kampestensfundament, med kalkede fuger, murværket er af munkesten fra 1500-tallet og loftet opdelt af hvælvinger.

Middelalderkælderen blev frem til 1999 kun brugt ved særlige lejligheder, men åbnede herefter som restaurant med plads til 46 spisende gæster ad gangen. I folkemunde kaldes den også for Munkekælderen, da der går sagn om en underjordisk gang herfra og ud til det gamle Skovkloster (i dag Herlufsholm). Den er dog aldrig fundet, så sagnet er nok ikke helt sandt.

Hotel Vinhusets historie - Restaurant Vinhuskælderen

2006


I 2006 renoverede man hele hotellet, herunder værelserne og man indrettede herefter i farverig art decostil. Man fik importeret store, gamle filmplakater fra USA til at binde stilen fra den amerikanske art deco-stil sammen i rummet.

 

 

2008


Vinhusbaren var frem til omkring 2008 brugt som dansebar, hvor flere generationer stadig har minder fra private fester her. Kobberbaren, var et populært samlingssted med et smukt kobberbelagt dansegulv og bar. Selvom gulvet er blevet skiftet ud, er kobberet stadig bevaret på selve baren og det gamle kobbergulv er blevet gemt og bruges som opslagstavle i baren, for at mindes denne tid på hotellet.

 

 

2012


Hotellet blev en del af Danske Hoteller i 2012 efter at være gået konkurs i 2011. Efter overtagelsen har hotellet gennemgået flere renoveringer, bl.a. restauranten i kælderen som genåbnede i 2017.

I 2022 blev værelserne istandsat med ny maling og moderne indretning. Stadig i den romantiske stil med respekt for de historiske rammer. Man har bl.a. bevaret de gamle metallamper og de store gamle filmplakater som blev importeret fra USA i 2006.

 

 

Næstveds historie

I Middelalderen var Næstved en stor by og fik hurtigt købsstadsprivilegier.  Byen er den dag i dag rig på middelalderlig arkitektur og ligger tæt på flere turistattraktioner som Gavnø Slot, BonBon-Land, Holmegaards Glasværk og Møns Klint.

Næstved ligger et lille stykke inde i landet fra Karrebæk Fjord men er forbundet hertil af Susåen og Næstved Havn. 

I byens ældste del og det nuværende centrum, findes den største koncentration af detailhandel, kirker, teatre, museer og andre oplevelser i byen. Her blev der i 1250 opført byens næststørste kirke, Sct. Peders Kirke, hvor Hotel Vinhusets bygninger blev bygget på kirkepladsen foran engang i 1400-tallet. Generelt blev der i 1400-tallet bygget mange officielle bygninger, som stadig er bevaret den dag i dag. 60’ernes nationale byfornyelses-bølge resulterede dog at flere af de gamle bygninger i byen blev jævnet med jorden.

I dag er Næstved Sydsjællands hovedby med et stort opland, motorvej, kanalrundfart, Storcenter og meget mere.

1135


Næstved blev grundlagt i 1135, nær Susåens udløb, men allerede i Jernalderen boede der mennesker, hvor byen ligger i dag. Næstved er omgivet af flere fredede skove og smukt bakkeland.

1200


Byen blev et religiøst centrum i 1200-tallet hvor flere munkeordener byggede klostre i området. Det store Skovkloster blev bygget i den nordlige skov og markerede byens grundlæggelse, selvom der på daværende tidspunkt allerede eksisterede en form for by. I dag er klosteret bedre kendt som Herlufsholm Skole. I byens ældste del og det nuværende centrum, findes den største koncentration af detailhandel, kirker, teatre, museer og andre oplevelser i byen. Her blev der i 1250 opført byens næststørste kirke, Sct. Peders Kirke, hvor Hotel Vinhusets bygninger blev bygget på kirkepladsen foran engang i 1400-tallet. 

1400


Generelt blev der i 1400-tallet bygget mange officielle bygninger, som stadig er bevaret den dag i dag. 60’ernes nationale byfornyelses-bølge resulterede dog at flere af de gamle bygninger i byen blev jævnet med jorden.

1800


I 1800-tallet voksede industrien stødt med en ny jernbaneforbindelse og var primært præget af fødevareproduktion og håndværksfabrikker. Næstved havde flere brændevinsbrænderier, et mejeri, klædefabrikker, ølbryggeri, kaffebrænderi, papirfabrik, garveri og også Kähler keramikfabrik fra 1839.